-
Sint Hubertusviering met Jachthoornblazers ‘t Panneland Vogelenzang
VOGELENZANG – Zondag 10 november was in de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk aan de Kerkweg in Vogelenzang de Sint Hubertusviering. De muzikale ondersteuning tijdens de viering was door de Jachthoornblazersgroep van ’t Panneland. Sint-Hubertus is bekend als 'Patroonheilige van de jacht' en wordt speciaal aangeroepen tegen hondsdolheid. Veel kerken, kapellen, kloosters en scholen zijn naar hem genoemd. Sint-Hubertus leefde van het jaar 656 tot 727 en was bisschop van Maastricht en Luik. Deze patroonheilige van de jagers, die geboren werd in het jaar 656, leefde een interessant werelds en geestelijk leven. Zo interessant dat er zeven verschillende officiële beschrijvingen van bestaan.
Hubertus werd geboren in het jaar 656 als zoon van de hertog van Aquitanië. Als man van adel was jagen één van Hubertus favoriete bezigheden. Toen zijn jonge vrouw in het kraambed stierf, nadat ze hem een zoon schonk, besloot Hubertus om zich helemaal op de jacht te storten. Zelfs op Goede Vrijdag ging Hubertus naar het bos om te jagen. Op een gegeven ogenblik kreeg hij een groot hert in zijn vizier, maar op het moment dat Hubertus wilde schieten, keerde het dier zich naar hem om. Er verscheen een lichtend kruis tussen het gewei van het hert. Tegelijkertijd klonk er een stem: Hubertus, waarom verlies je je tijd in dergelijke bezigheden? Als je je niet tot de Heer keert, zul je naar de hel gaan. Hubertus knielde neer bij het horen van deze woorden en vroeg wat hij dan moest doen. De stem antwoordde: Ga naar mijn dienaar Lambertus en doe wat hij u zegt.
Na zijn visioen besloot Hubertus om zich te wijden aan het christendom en vertrok hij naar Maastricht zoals hem was opgedragen. In Maastricht ging hij in de leer bij de heilige Lambertus die op dat moment bisschop was van Maastricht. Hubertus werd priester en assistent van Lambertus. Nadat Hubertus geweid was tot priester, vertrok hij op pelgrimage naar Rome. In het jaar 708 of 709 werd Lambertus vermoord en moest Hubertus terugkeren naar Maastricht. Hier werd hij door de Paus benoemd tot bisschop van Maastricht, naar wat later zou blijken de laatste bisschop van deze stad. De stad Maastricht was in deze tijden niet veilig en daarom verplaatste Hubertus de bisschoppelijke zetel naar het nabijgelegen Luik. Ook de beenderen van de heilige Lambertus verhuisden mee naar Luik rond het jaar 718. Het stoffelijk overschot van Hubertus werd in 825 naar de abdij van Andage gebracht, al snel werd Andage een bedevaartsoord en werd de plaatsnaam veranderd naar Saint-Hubert.
De details uit het levensverhaal van Hubertus moeten met een korreltje zout worden genomen, aangezien er zeven verschillende officiële beschrijvingen van zijn leven bestaan. De legende van Sint-Hubertus is tegenwoordig vooral bekend van het logo van de flessen Jägermeister namelijk de kop van een hert met een kruis tussen de takken van het gewei.