Foto Ad Schaap
Foto Ad Schaap

Haarlemse Hofjes

3 berichten

De Haarlemse hofjes, ze zijn een begrip in heel Nederland en daarbuiten. Ooit waren het er 40, nu zijn er ruim 20 historische en enkele nieuwe hofjes te vinden in en net buiten het Haarlemse centrum. Kenmerkend voor de hofjes is dat ze bijna allemaal gebouwd zijn rond een binnentuin. Niet zelden zijn ze volledig onttrokken aan het zicht voor de onopmerkzame voorbijganger. Zo kan het gebeuren dat zelfs veel Haarlemmers regelmatig aan sommige hofjes voorbij gaan zonder van het bestaan ervan af te weten.

OPRICHTERS VAN HOFJES

De historische Haarlemse Hofjes zijn van de 13e tot in de 19de eeuw gebouwd. Vaak werden ze betaald uit erfenissen van kinderloze rijke Haarlemmers. Veel hofjes zijn vernoemd naar zo’n rijkeling.

OUDSTE HOFJE

Het hofje van Bakenes is het oudste hofje. Het werd in 1395 gesticht en is vernoemd naar diens stichter: Dirck van Bakenes.


Frans Loenenhofje

HAARLEM - Frans Loenenhofje is één van Haarlems mooiste hofjes. Het levendige hofje bestaat al ruim 400 jaar. Dankzij de erfenis van een rijke Amsterdammer is dit hofje ooit tot stand gekomen.

3 weken geleden

Lees verder..

Hofje van Bakenes of Bakenesserkamer

HAARLEM - Het Hofje van Bakenes (ook bekend als de Bakenesserkamer) is het oudste nog bestaande hofje van Nederland en is het oudste nog bestaande hofje in Haarlem.

4 weken geleden

Lees verder..

Luthers Hofje

HAARLEM - Het Luthers Hofje is een Haarlems hofje gelegen aan de Witte Herenstraat vlak bij de Lutherse kerk uit 1581. Het hofje werd gesticht in 1615 door de Lutherse gemeente en was nauw verbonden met de Lutherse kerk.

1 maand geleden

Lees verder..