Foto Ad Schaap
Foto Ad Schaap

Dodenherdenking

7 berichten

Het monument 'Man voor het Vuurpeloton' in Haarlem is opgericht ter nagedachtenis aan de vijftien verzetslieden die hier op 7 maart 1945 zonder enige vorm van proces door de bezetter zijn gefusilleerd.

De executie was een represaille voor de aanslag van het verzet op een lid van de toenmalige P.I.D. (Politieke Inlichtingen Dienst), het Nederlandse verlengstuk van de Sicherheitsdienst. De vijftien slachtoffers waren door de bezetter gearresteerd omdat ze verdacht werden van verzetsactiviteiten. Zij zaten opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringenschans te Amsterdam. Op 7 maart 1945 (twee maanden voor de bevrijding) werden de gevangenen willekeurig aangewezen om per vrachtauto naar de Dreef in Haarlem te worden vervoerd. Aan de huizenzijde van de Dreef werden door de bezetter ongeveer honderd burgers bijeen gedreven, terwijl de vijftien gevangenen aan de overzijde naast elkaar werden gezet. Vervolgens werd het vuurpeloton opgesteld, onder leiding van luitenant Stover.

Het monument 'Man voor het Vuurpeloton' in Haarlem is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur gemaakt door Mari Andriessen en onthuld op 7 maart 1949. Het beeld is geplaatst op een laag plateau van oude klinkers. In de bestrating is een natuurstenen strip van circa 10 meter lang aangebracht waarin de namen en leeftijden van de omgekomen verzetsmensen zijn gebeiteld. Achter het gedenkteken staat een groene haag. Het beeld is 1 meter 90 hoog.

 


Dodenherdenking 2024 Haarlem - Man voor het Vuurpeloton

HAARLEM - Op 4 mei zijn er in Haarlem bij 4 verschillende monumenten herdenkingsplechtigheden. De centrale herdenking begint in de St. Bavokerk op de Grote Markt. Daarvandaan vertrekt de stille tocht richting het standbeeld ‘Man voor het Vuurpeloton’ aan de Dreef.

1 maand geleden

Lees verder..

Dodenherdenking 2019 Haarlem - Man voor het Vuurpeloton

HAARLEM - Op 4 mei kwam na een korte stille tocht vanaf de Grote of Sint Bavokerk door de Grote Houtstraat naar de Haarlemse Dreef de stoet even voor 20.00 uur, met diverse delegaties, genodigden en belangstellenden aan bij het monument Man voor het Vuurpeloton. Bij de aankomst op de Dreef spe....

5 jaar geleden

Lees verder..

Dodenherdenking 2016 Haarlem - Man voor het Vuurpeloton

HAARLEM - Op 4 mei kwam na een korte stille tocht vanaf de Grote of Sint Bavokerk door de Grote Houtstraat naar de Haarlemse Dreef de stoet even voor 20.00 uur, met diverse delegaties, ge..

8 jaar geleden

Lees verder..

Herdenkingsplechtigheid 2013 bij Joods monument Haarlem

HAARLEM - Dit jaar is de 4 mei herdenking op zaterdag. Omdat het volgens joodse traditie niet geoorloofd is om op sabbat (zaterdag) een herdenking bij te wonen had de joodse gemeente de herdenking van de slachtoffers naar donderdagavond 2 mei verschoven.

11 jaar geleden

Lees verder..

Dodenherdenking 2012 Haarlem - Man voor het Vuurpeloton

HAARLEM – Op 4 mei kwam na een korte stille tocht vanaf de Grote of Sint Bavokerk door de Grote Houtstraat naar de Haarlemse Dreef de stoet even voor 20.00 uur, met diverse delegaties, genodigden en belangstellenden aan bij het...

12 jaar geleden

Lees verder..

Dodenherdenking 2011 Haarlem - Man voor het Vuurpeloton

HAARLEM - Op 7 maart 1945 werden door de bezetter vijftien Nederlanders aan de Dreef te Haarlem gefusilleerd. De herdenking in het centrum van Haarlem begon in de Grote of St. Bavokerk waar tijdens het orgelspel door Jos van der...

13 jaar geleden

Lees verder..

Dodenherdenking 2010 Haarlem - Man voor het Vuurpeloton

HAARLEM - Onder grote belangstelling eerde Haarlem op dinsdag 4 mei de landgenoten die in de tweede wereldoorlog hun leven gaven voor het vaderland. Daarna werden allen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties...

14 jaar geleden

Lees verder..