Foto Ad Schaap
Foto Ad Schaap
  • Haarlem Culinair

    Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal

    HAARLEM – Op donderdag 1 augustus was de opening van de 30e editie van Haarlem Culinair op de Grote Markt in Haarlem. De restaurants laten van 1 tot en met 4 augustus op deze unieke plek in het historische centrum zien hoe divers het culinaire aanbod in Haarlem is. Ze bedienen hun gasten vier dagen lang op een unieke manier, in hun eigen pop-up restaurant. Op het plein is er onder de Perfect Sky ruimte om te borrelen met collega’s, vrienden en familie.

    De restaurants die aan het eetfestijn meedoen, zijn: Grand Café Locael, Restaurant Diga, de Roast Bar, Ron Gastrobar, Fishbar Monk, Restobar Arroz, Moustique, The Governor, Spaarne 66, Vester en Carpaccio & Bubbels.

    Organisator H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal,

    Haarlem Culinair wordt vanaf 2025 georganiseerd door Patrick Uitendaal, een van de eigenaren van Producers Company. Henny Leeflang en Luuk Hasselman dragen, als bedenkers van het eetfestijn, dit jaar hun kennis al over. Volgend jaar zijn ze als adviseur nog betrokken bij het evenement. Voor de officiële opening van de dertigste editie kreeg Patrick de sleutel van het evenement, H&L kreeg een straatnaambord want vanaf nu heet het plein tijdens Haarlem Culinair het “Hasselman & Leeflang Horecaplein”.

    Ontstaan Haarlem Culinair

    De gemeente Haarlem deed in 1993 een oproep om met ideeën te komen om het 750-jarige bestaan van de stad in 1995 op te sieren met leuke evenementen. Henny Leeflang, die destijds al een tiental jaren een artiestenpodium verzorgde voor het Leidsch Dagblad tijdens de Lakenfeesten, werd hierdoor geïnspireerd. Hij nam een aantal ideeën uit de Sleutelstad en gaf het een ‘Haarlems sausje’. Zo werd de Peurbakkentocht de Bierwatervatenbootrace, verwijzend naar de geschiedenis met de bierbrouwers. Leiden Culinair werd de Smulmarkt dat uitgroeide tot Haarlem Culinair. Onder de noemer ‘Haarlem Leeft’ werden de concepten, met compagnon Luuk Hasselman, verder ontwikkeld.

    Initiator van Haarlem Culinair (uit lezers schrijven, Haarlems Dagblad 6 augustus 2024)

    Naar aanleiding van het artikel over Haarlem Culinair (22/7) is het tijd voor een kleine rectificatie. Er staat dat Henny Leeflang dit heeft verzonnen en opgezet, dat is echter niet waar. Leeflang heeft Haarlem Culinair op een geweldige wijze op de kaart gezet en uitgevoerd, echter het ontstaan van Haarlem Culinair ligt wat genuanceerder maar is misschien even aan zijn herinnering ontsnapt. 

    Eind 1994 heb ik contact gezocht met Frans Baars (toen voorzitter KHN Haarlem) met wie ik al jaren zeer succesvol de ’Lekkerste Nacht van Haarlem’ organiseerde. Het idee was: Haarlem heeft een prachtig plein, de Grote Markt in zijn pracht en praal te gebruiken net als wat met in Maastricht met zoveel succes doet, namelijk het Preuvenemint. Dat zijn we gaan uitwerken, vele dagen zijn eraan besteed, gesprekken met de gemeente Haarlem, een Raad van Advies en de organisatie van Preuvenemint is langs geweest in Haarlem en heeft ons tips gegeven. Alle lichten stonden op groen, het plan was er, financieel goed uitgewerkt, maar de uitvoering? Wie doet de productie? Zowel Frans als ik waren druk bezet in die tijd, ik als directeur van Claus Haarlem (later Bison) en Claus Alkmaar en Hoofddorp, dus we zochten hulp voor de uitvoering. Die hadden we gevonden, dachten we. Echter een maand of vier voor het evenement waren de heren spoorloos en toen kwam de redding in de vorm van Henny Leeflang en Dick Vis, die hebben het project (om niet) overgenomen, drie dikke multomappen met alle gegevens en draaiboeken, kant en klaar. En wat waren we blij en trots dat Haarlem Culinair door kon gaan en nu heerst nog steeds dat gevoel, hulde aan de organisatie, maar dit moet toch even worden rechtgezet. 

    Rick Claus 

    Hoofddorp

  • Haarlem
    culinair

📸 Fotogalerie

Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal
Opening Haarlem Culinair 2024. H&L geeft “sleutel” door aan Patrick Uitendaal