Foto Ad Schaap
Foto Ad Schaap
  • thumbnail
    Festival

    KerkenNacht 2011 Haarlem

    HAARLEM - Vrijdagavond 24 juni had Haarlem zijn eerste KerkenNacht. Vijf kerken in de Haarlemse binnenstad hadden deze avond hun deuren open gezet om zich te presenteren en te laten zien wat hen beweegt, hoe ze betrokken zijn met de stad en wat zij de samenleving te bieden hebben.

    Elke deelnemende kerk had een gevarieerd programma met onder andere muziek, kunst, film, voordrachten, workshops, rondleidingen of gesprek.

    De Doopsgezinde Kerk in de Grote Houtstraat had het “voor de deur” erg druk. De aankomst van de Haarlemse avondvierdaagse kwam daar langs. Vanuit de open kerkdeur klonk applaus en de uitnodiging om na de ontvangst op de Grote Markt gerust even langs te komen voor een drankje. Ook een Cultureel Café met optredens van jongeren en samen zingen uit diverse religieuze tradities stond op het programma. Het midzomervuur gaf uit de vuur korf in de binnentuin zijn gezellige warmte en was uitnodigend om erbij te komen zitten.

    De Nieuwe Kerk op het Nieuwe Kerksplein verzorgde een vesper rond het geboortefeest van Johannes de Doper en informatie over de betekenis van Johannes de Doper in bijbel, kunst en hedendaags geloof.

    In de ruim 100 jaar oude Kathedrale Basiliek aan de Leidsevaart,  welke volop in de steigers staat, was een optreden van de Bavocantorij, onderdeel van de koorschool onder leiding van Fons Ziekman. In de koffiekapel was ruimte voor ontmoeting en gesprek met pastores en parochianen. In een ander gedeelte van de kerk was een presentatie over de restauratie van de kerk. De duisternis van de nacht begon over Haarlem te vallen en dus een geweldig moment voor het bewonderen van Haarlem in KerkenNacht. Na een stevige klim was het genieten van een prachtig uitzicht over Haarlem met zijn kerken vanaf het hoogste punt van de klokkentoren.

    De aanvang van de KerkenNacht aan de Kinderhuissingel in de Oud-Katholieke Kerk begon met liederen uit Taize. Een orgelconcert, een rondleiding door de kerk en langs historische liturgische kleding en voorwerpen werd afgesloten door een gezongen avondgebed.

    Een workshop schilderen en tekenen was er in de Groenmarkt Kerk met een voordracht over keerpunten in het leven aan de hand van schilderijen van Rembrandt. Doorlopend was er een tentoonstelling te zien van een dertigtal kruisen van diverse formaten.

    De slotmanifestatie van de KerkenNacht was rond 23.30 uur in de Grote of St. Bavokerk met een improvisatie voor orgel en slagwerk door Anton Pauw op orgel en Gunnar Graafmans op slagwerk.

  • Grote Houtstraat
    Grote Markt
    Haarlem
    Tentoonstelling - expositie
    festival
    Koor - orkest

📸 Fotogalerie

KerkenNacht 2011 Haarlem
KerkenNacht 2011 Haarlem
KerkenNacht 2011 Haarlem
KerkenNacht 2011 Haarlem
KerkenNacht 2011 Haarlem
KerkenNacht 2011 Haarlem
KerkenNacht 2011 Haarlem
KerkenNacht 2011 Haarlem
KerkenNacht 2011 Haarlem