Foto Ad Schaap
Foto Ad Schaap
  • Festival

    Slow Food markt 2014 Haarlem

    Eerlijk, puur en lekker op Slow Food Markt Haarlem 
    HAARLEM - Onder het motto 'Eerlijk, puur en lekker’ ging het tijdens het Slow Food festival in Haarlem rond de oude Bavokerk op zondag 3 augustus over het 'langzame genieten'. Het Slow evenement op redelijk grote schaal waar het gedachtegoed van Slow Food aan het grote publiek werd gepresenteerd.

    Haarlem Leeft Slow Foodmarkt: de ambiance, waar zo'n dertig producenten van eerlijke en kwalitatieve producten hun met toewijding geproduceerde waar presenteerden - van vergeten groenten tot kunst, kaas, en chocolade.

    De nadruk van deze markt lag niet op verkoop, maar op kennismaken en het geven van informatie ‘door liefhebbers, voor liefhebbers’. Slow, wat hier als synoniem voor kwaliteit wordt gebruikt, leeft erg bij het Haarlemse publiek. 
    Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie. Zij vinden dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee bedoelen ze dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk.

    Slow Food werd opgericht in 1989 als reactie op fast food, op smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voedsel.
    Kleinschalige producenten en smaakbewuste, kritische consumenten vinden elkaar in Slow Food. De beweging telt inmiddels ruim 100.000 leden in 150 landen en is uitgegroeid tot een wereldwijd actief netwerk.

    Enkele deelnemers:
    Beebox is een thuisbezorgservice voor regionaal voedsel, mede opgezet door boeren.

    Jiaozi (dumplings)
    Lekker en gezond is het kookprincipe van Maggie. Zij houdt van vers en de pure, natuurlijke smaak van het voedsel.

    De Nieuwe Akker
    Op onze biologische tuinderijen aan de rand van de stad telen wij prachtige gezonde groente, kruiden en klein fruit. Wij willen eerlijke seizoensgroente weer dichter bij de consument brengen en geven stadsbewoners de mogelijkheid om deelnemer aan een tuinderij te worden.

    Chutney & Co: passie voor pure smaak
    We maken Chutney en relish, maar ook jam en limonade, compote, zoet/zuur. Maar ook Mosterd. Puur en lekker, zonder toevoegingen. Dat doen we van groente uit onze eigen tuin, of van kwekers dichtbij. Het liefst lokaal, maar ook uit de regio.

    Bakkerij Hein Raat: sinds 1846
    Het is ooit begonnen in Medemblik. In 1846. En het is altijd van vader op zoon gegaan en er is altijd een Hein geweest. Zo ook nu, Hein Raat.

    Wij zijn Olijck: 
    We maken charcuterie en andere heerlijckheden, sinds 1 november 2013, in onze eigen worstenmakerij, niet ver van het Spaarne in Haarlem.

    Puur Superfoods
    Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die supergezond zijn. De vitaminebommetjes van Moeder Natuur zeg maar!

    Gusto 32
    Wij vinden het belangrijk om stil te staan bij de wijze waarop wij onze activiteiten uitvoeren. Kleine bijdragen maken het verschil en kunnen onze ecologische voetafdruk reduceren. Onze olijfoliën verkopen wij op verzoek in gerecyclede wijnflessen.Wij bereiden kleine porties dagvers eten, zodat wij zo min mogelijk over houden en verspillen.

    Dutch Cranberry group
    Een deel van ons assortiment biologisch en zijn onze producten in geheel Nederland en in België (en daarbuiten) te verkrijgen. Al enige jaren bereiden wij, niet omdat de cranberry ons ging vervelen, maar simpelweg omdat wij het leuk vinden om mooie en pure producten te maken ook diverse andere groente-en vruchtensappen en siropen.

    Lilo’s Keramiek
    Liselore: Mijn fascinatie voor keramiek begon vanuit mijn eigen obsessie voor schaaltjes. Met mijn creatieve achtergrond en liefde voor klei werd het op een bepaald moment voor de hand liggend om zelf schaaltjes te willen leren maken.

    Han de Kroon
    Specialist in Onvergetelijke groenten. Mergkool, aardperen, Limburgse gele peen, kardoen en het oerbietje. Wie kent deze producten nog ?
    Nederland heeft door de eeuwen heen een verrassend gevarieerde en rijke eetcultuur gekend. De oorspronkelijke smaak van vroeger is echter dichterbij dan u vermoedt. Grootmoeders tijd is terug van weggeweest.
    De Historische Groentehof in Beesel (Limburg) is een tuin met authentieke en bijna vergeten groenten. Deze bevat ongeveer 200 soorten gewassen waaronder; haverwortel, eeuwig moes (tot ± 1950 nog volop in achtertuintjes aanwezig geweest), palmkool enz. Sinds een paar jaar halen wij deze producten uit Limburg. Daarnaast hebben wij nog diverse (hobby) tuinders gevonden die het een en ander voor ons telen. Bloemendaalse gele kool is hier een mooi voorbeeld van.

  • festival
    Haarlem
    Slowfoodmarkt

📸 Fotogalerie

Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem
Slow Food markt 2014 Haarlem