Foto Ad Schaap
Foto Ad Schaap
  • Kenau Hasselaerprijs

    Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay

    Gay Okay winnaar Kenau Hasselaerprijs 2014
    HAARLEM - Gay Okay is de winnaar van de Kenau Hasselaerprijs 2014. Dat werd vrijdagavond voorafgaand aan Kenau de opera door de deskundige jury bekend gemaakt in de Haarlemse Lichtfabriek.

    De prijs bestaat uit de Kenau Hasselaertrofee: een beeldje van beeldend kunstenaar Graziella Curreli, en een geldbedrag van € 1.000,-.

    Gay Okay is een vrijwilligersorganisatie. Wie een verstandelijke beperking heeft en daarbij ook nog eens als man op mannen valt, of als vrouw op vrouwen heeft het niet gemakkelijk. Seksualiteit is een lastig onderwerp voor begeleiders en familieleden en wordt daarom vaak niet besproken. In het reguliere uitgaansleven vinden deze mensen meestal geen aansluiting. Ze kunnen communicatief niet meekomen en zijn kwetsbaar omdat je aan de buitenkant vaak niet de beperking kunt zien. Een keer per maand kunnen gelijkgestemden elkaar bij Gay Okay ontmoeten.

    De jury had de nominaties voor de Kenau Hasselaerpijs 2014 bekendgemaakt. In tegenstelling tot andere jaren waren er dit jaar vijf, in plaats van drie, genomineerden. Na jurybeoordeling bleken drie genomineerden op gelijke voet, op de derde plaats, te zijn geëindigd. De uitreiking van de Kenau Hasselaerprijs 2014 was op vrijdag 7 maart, voorafgaand aan de uitvoering van het muziektheaterspektakel 'Kenau de opera' in de Haarlemse Lichtfabriek.

    De Haarlemse emancipatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt, dit keer voor de zevende maal, aan een persoon of instelling die zich bijzonder heeft ingezet tegen achterstelling door geslacht, godsdienst, seksuele geaardheid, handicap of sociale afkomst.

    De andere genomineerden waren:

    Meetingz 
    Opgericht door Irish Verwey. Het project levert een daadwerkelijke bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk, omdat het uitgaat van de eigen kracht van de bewoners. Het verbindt mensen van verschillende culturen (bijvoorbeeld door: festivals, leesclubs voor kinderen en moeders, naaiatelier) en verschillende generaties (zoals tuintjes in Schalkweide). Meetingz richt zich op vrouwen in de Boerhaavewijk, dit is een van de 40-plus wijken van Haarlem, waar heel veel nationaliteiten wonen. Veel van de gezinnen bevinden zich door taalachterstand of andere problematiek in een achterstandssituatie.

    Rinus Ruighaver 
    Hij noemt zich 'ondersteuner', en dat is wat hij is. Ruighaver biedt een luisterend oor, en draagt oplossingen aan daar 'waar er geen schot in zit'. Met zijn 76 jaar racet deze Haarlemmer dagelijks, vol goede moed, belangeloos en geheel vrijwillig: om hulp te bieden aan velen uit alle gelederen. Van hot naar her gaat Ruighaver met zijn scootmobiel. Tijd kent hij niet, en voor de duvel niet bang. Een dergelijk mens heet een 'moordgozer'. 's Haarlems hoop in bange dagen!

    Marion van der Vegt/ Rebup 
    Opgericht door Marion van der Vegt en haar dochter Elisa de Goede. Rebup geeft hangjongeren in de Leidse buurt een plek waar ze zich thuis voelen en ruimte krijgen om zich te ontdekken. Dit werd een zodanig succes, dat er ondertussen een tweede tegendraadse locatie is in de Slachthuisbuurt: Rebup-Art. Rebup-Art is een kunstgalerie & theater in een volksbuurt. Groter kun je het contrast niet denken. Het is niet zo'n galerie waar je niet naar binnen durft. Nee, het is een galerie & theater van én door de buurt. Kunstenaars, buurtbewoners, artiesten en kinderen exposeren hun werk, vertonen hun zang of toneelspel in het theater piepklein. Buurtbewoners inspireren kunstenaars, en vice versa. Bovenal is het een warme veilige plek, waar jong en oud een luisterend oor vinden voor hun problemen, hun dromen kunnen ontdekken en ruimte te krijgen om deze uit te proberen.

    Marthe Link 
    Marthe werkt al 25 jaar voor de Stichting VPSG. De VPSG is een oecumenische stichting, ongesubsidieerd, voor alle vrouwen en mannen die hulp nodig hebben bij de verwerking van seksueel geweld, persoonlijk of dit indirect ervaren.In 2013 hielp Marthe bijvoorbeeld 22 mensen die seksueel misbruikt waren, veelal in hun jeugd. De VPSG is geen gesubsidieerde instelling.De stichting VPSG is een kenniscentrum op het gebied van seksueel geweld in relatie tot zingeving en godsdienst. Het oecumenische karakter biedt uitdrukkelijk openheid naar een breed spectrum van cliënten, binnen of buiten de kerken.

    De jury bestond dit jaar uit: Hans Brouwer -- directeur HART, Veronique de Kwant -- directeur Haarlem Effect, Tineke de Rouwe -- advocaat, Bart Jonkers -- gemeenteraadslid SP en Sjaak Vrugt -- gemeenteraadslid Aktiepartij. Het initiatief tot deze prijs is genomen door de Haarlemse gemeenteraad.

    ##

  • Haarlem

📸 Fotogalerie

Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay
Kenau Hasselaerprijs 2014 naar GayOkay