Foto Ad Schaap
Foto Ad Schaap
  • Gitaarlem - Hannie Schaft en BevrijdingsPop 2014 "Vrijheid verbindt ons".

    HAARLEM - De eerste editie van Gitaarlem105 in het Haarlemse Patronaat werd zondagmiddag 27 april drukbezocht. De live-uitzending op Haarlem105 werd gepresenteerd door de bekende Haarlemse muzikanten Speelman & Speelman en Michael Struis van stichting Gitaarlem.

    Deze eerste editie stond in het teken van Bevrijdingspop. De voorzitter van Gitaarlem had de voorzitter van de Hannie Schaft Stichting Jeroen Pliester uitgenodigd. De BevrijdingsPop komt eraan. Belangrijk om weer even stil te staan over herdenking, bevrijding, vrijheid en het doorgeven.

    Jeroen ging na de ontvangst van een microfoon gelijk boeiend van start. De kroon op het werk van de Hannie Schaft Stichting heeft deze maand plaats gevonden.

    Op dinsdag 15 april is in Den Haag aan Truus Menger-Oversteegen (90) en Freddie Dekker-Oversteegen (88) door minister-president Rutte het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt. De zussen Oversteegen ontvingen de onderscheiding voor hun jarenlange inzet als leden van het Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog (WO II).

    De twee verzetsvriendinnen van Hannie Schaft vormden met Hannie Schaft een groep van gewapende vrouwelijke verzetsstrijders. Dat was zeldzaam in een omgeving waarin met name mannen de gewapende taken op zich namen. De uitreiking vond plaats op het ministerie van Algemene Zaken. Unieke link met Verzetshistorie. Bijna 70 jaar nadat Hannie Schaft werd gefusilleerd, net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, worden nu haar twee verzetsvriendinnen geëerd met deze onderscheiding. Hannie Schaft "het meisje met het rode haar" werd op 17 april 1945, drie weken voor het einde van de oorlog, gefusilleerd en groeide na de oorlog uit tot een nationaal verzetsicoon.

    In 2015 zal er door de Hannie Schaft stichting, in samenwerking met onder andere de gemeente Haarlem, BevrijdingsPop en HerdenkingsPop ruimschoots aandacht worden besteed aan Hannie Schaft, haar verzetsvriendinnen en hun relevantie -70 jaar na de moord op Hannie Schaft en ook 70 jaar na afloop van de Oorlog.

    ##

  • Bevrijdingspop
    Hannie Schaft
    Patronaat
    Gitaarlem

📸 Fotogalerie

Gitaarlem - Hannie Schaft en BevrijdingsPop 2014 "Vrijheid verbindt ons".