-
Vijf straten in Haarlemse binnenstad hernoemd naar vrouwelijke Haarlemse iconen
HAARLEM - Vijf straten in de Haarlemse binnenstad worden, tijdelijk, hernoemd naar Haarlemse vrouwen die een significante bijdrage hebben geleverd aan de gemeenschap. Deze actie is een voorbereiding op Internationale Vrouwendag, dat op 8 maart wordt georganiseerd, en sluit nauw aan bij het thema van 2024: ’Op de schouders van andere vrouwen’.
Veel straten in Haarlem zijn vernoemd naar dappere en beroemde mannen. Maar er zijn ook veel dappere en beroemde vrouwen. Zij komen er in Haarlem bekaaid vanaf. Slechts 1 op de 7 straatnamen die verwijzen naar een persoon, hebben de naam van een vrouw. Anders gezegd: van de 1660 straten zijn er 610 naar mannen vernoemd en maar 110 naar vrouwen. Daarom organiseert het Comité Internationale Vrouwendag 023 een actie waarbij 5 straten in Haarlem tijdelijk worden vernoemd naar een dappere en beroemde vrouw. Met deze actie wordt beoogd de gemeente te stimuleren meer straatnamen naar vrouwen te vernoemen.
Damstraat wordt tijdelijk Cobi Schreijerstraat
Cobi Schreijer (1922-2005) was in Haarlem actief als zangeres van volksliedjes. Haar teksten gingen vaak over feminisme en werd daardoor een belangrijk figuur tijdens de feministische golf in de jaren zeventig.
Jansstraat wordt tijdelijk Leny van Schaikstraat
Leny van Schaik (1943) is dirigente van verschillende Haarlemse koren. Het door haar opgerichte vrouwenkoor Malle Babbe, stopte vorig jaar na meer dan 400 optredens. Van Schaik is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.
Zijlstraat wordt tijdelijk Renske Leijtenstraat
Renske Leijten (1979) was tot vorig jaar namens de SP bijna 17 jaren actief in de Tweede Kamer. Leijten werd vooral bekend nadat zij samen met andere politici de Toeslagenaffaire blootlegde. Sinds haar vertrek uit de Kamer houdt Leijten haar bezig met het nationaliseren en vergroening van Tata Steel in IJmuiden.
Koningstraat wordt tijdelijk Elizabeth Schmitzstraat
Elizabeth Schmitz (1938) was de burgemeester van Haarlem in de periode 1985-1991. Voor haar periode als burgemeester maakte Schmitz al naam als strijdbare vrouw binnen de Tweede Kamer en bekritiseerde zij vaak de Rooms-Katholieke houding tegenover vrouwen.
Kleine Houtstraat wordt tijdelijk Susanna Dumionstraat
Susanna Dumion (1713-1818) was een tot slaafgemaakte Surinaamse vrouw die in dienst was bij een Haarlemse weduwe van een plantagehouder. Dumion werd een vrij mens in 1778 toen haar eigenaar overleed en verhuisde toen naar de Kleine Houtstraat. Ze leefde tot een hoge leeftijd van 105 jaar en werd begraven in de Grote Kerk.
-
HaarlemLeny van SchaikSusanna Dumion
-
Andere nieuwsberichten:
-
Andere nieuwsberichten: