-
Tentoonstelling 40 jaar Patronaat '84-24 in Noord-Hollands Archief
HAARLEM - Het Noord-Hollands Archief laat t/m 8 november 2024 de tentoonstelling '84-24. 40 jaar Patronaat' in de Janskerk in Haarlem zien ter ere van het 40-jarig bestaan van poppodium Patronaat. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Aan de hand van foto's, anekdotes, affiches, film- en muziekfragmenten uit de afgelopen 40 jaar nemen we jee mee door de geschiedenis van dit iconische poppodium.
Sinds 1984 is Patronaat dé plek in Haarlem waar bands, muziek en dance hun publiek weten te vinden. Dit betekent dat er maar liefst 40 jaar aan bijzondere ervaringen en verhalen zijn van iedereen die hier ooit is geweest.
In de tentoonstelling '84-24. 40 jaar Patronaat' maak je een trip down memory lane door beeld, geluid en archiefmateriaal van bezoekers, artiesten en (oud-)medewerkers. Ook is er muziek te beluisteren die ooit live in Patronaat te horen was. Bezoekers kunnen herinneringen ophalen en opnieuw de liefde en energie ervaren van de mensen die hun ziel en zaligheid hebben gegeven aan muziek.
Door de jaren heen
In de tentoonstelling beleef je de ontwikkeling van Patronaat in tijdperken. Je ziet foto’s van het oude Patronaat, dat startte in de gymzaal van de voormalige katholieke jongensschool aan de Haarlemse Zijlsingel. Wegens succes groeide het poppodium uit zijn voegen en was nieuwbouw nodig. Tijdens de verbouwing kon Patronaat terecht in de Fietsznfabriek aan de Oostvest. De foto’s in de tentoonstelling brengen goed in beeld hoe Patronaat door de jaren heen is getransformeerd van een klein podium met 55 concerten met 12.000 bezoekers in 1984 tot één van Nederlands grootste poppodia met meer dan 500 evenementen en 165.000 bezoekers in 2023.
Grootse dingen beginnen klein…
In 1984 betrokken Rob Haverkamp, Sjef Huurdeman en Jan Reijnders met Stichting Popmuziek Zuid Kennemerland de gymzaal van de oude katholieke jongensschool aan de Zijlsingel 2. Al snel begrepen de heren dat er instrumenten en stemmen moesten klinken, en dat eerste jaar werden er al circa 60 concerten georganiseerd die in totaal 10.000 bezoekers trokken. In 2007 ging het oude Patronaatsgebouw tegen de vlakte, waarna het herkenbare en open pand verscheen aan de Zijlsingel. De beschermheilige, Sint Antonius van Padua (‘d’n Anton’), kijkt nog altijd goedkeurend mee vanaf zijn ‘nieuwe’ plek achter de glazen gevel.
-
PatronaatNoord-Hollands Archief